Wijngaard

Van ongeveer 1993 tot 2007 heeft er een wijngaard bij Wedichem gelegen die enkele kwalitatief hoogwaardige Nederlandse wijnen heeft geproduceerd.

Deze activiteit is in 2007 beëindigd maar in onze wijnkelder zijn nog diverse stukken uit deze tijd bewaard gebleven.

Onderstaand overzicht toont een selectie van deze wijnen. Het overzicht kan naar wens gefilterd worden op wijnjaar en gesorteerd worden op naam of wijnjaar.

De wijnen

Rode Inlander 1998

Regent
12.0% vol.
Regent

Walnootwijn 1998

Walnootwijn
10.0% vol.

Witte Inlander 1998

Boskoop Glorie
12.0% vol.
Boskoop Glorie

Witte Inlander 1999

Boskoop Glorie
12.0% vol.
Boskoop Glorie

Rode Inlander 1999

Cabernet-Franc
12.0% vol.
Cabernet-Franc

Rode Inlander 1999

Marechall Foch
12.0% vol.
Marechal Foch

Appelwijn 1999

Appelwijn
9.0% vol.

Millenniumwijn 2000

Cabernet-Franc
13.0% vol.
Cabernet-Franc

Witte Inlander 2000

Boskoop Glorie
11.0% vol.
Boskoop Glorie

Walnootwijn 2001

Walnootwijn
10.0% vol.

Amandelwijn 2001

Amandelwijn
10.0% vol.

Marechall Foch 2003

Marechal Foch
12.5% vol.
Marechal Foch

Amandelwijn 2004

Amandelwijn
10.0% vol.

Witte Inlander 2005

Boskoop Glorie
11.0% vol.

Rose-wijn 2006

Rosé
11.0% vol.

Rode Inlander 2006

12.5% vol.

Witte Inlander 2006

Boskoop Glorie
11.0% vol.

De wijndruiven

Boskoop Glorie is een zeer veel aangeplante druif in de Nederlandse tuinen en komt ook veel in België, Engeland en Duitsland voor. In wijngaarden komt de stok vrijwel niet voor. Door de wat afwijkende smaak en ook vanwege de minder goed gekleurde schillen is het moeilijk er een goede rode wijn van te maken. Toevoegen van schillen van een ander ras zoals Marechal Foch geeft opmerkelijk goede resultaten. Voor witte wijn zijn de vruchten eventueel wel geschikt, vooral als er een deel muskaatdruiven wordt toegevoegd.

De druiven zijn rond de 3e week september tot 2e week oktober rijp. De middelgrote trossen geven middelgrote roodblauwe bessen die een zoete smaak hebben en een relatief laag zuurgehalte. Daarnaast kent Boskoop Glorie een redelijke resistentie tegen schimmels, maar de laatste jaren treedt steeds meer aantasting op van zowel echte als valse meeldauw. Het aroma heeft iets van framboos of aardbei in de smaak. Een smaakeigenschap die afkomstig is van de Amerikaanse oorsprong.

De Cabernet-Franc is de voorloper van de Cabernet-Sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. De druif is iets vroeger rijp dan de Cabernet-Sauvignon, en verdraagt koude beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij dan ook op wat koelere plaatsen verbouwd. Ook heeft hij wat minder harde tannine, waardoor hij milder smaakt. De Cabernet-Franc wordt als een soort verzekering verbouwd, voor het geval de Cabernet-Sauvignon niet voldoende uitrijpt.

Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de Cabernet-Franc worden gemaakt. Vaak wordt hij geblend met de Merlot en de Cabernet-Sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek. Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn gemaakt met de Cabernet-Franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Inmiddels wordt deze druivensoort overal in de wereld aangeplant.

Marechal Foch is een Frans hybride ras, genoemd naar een bekende Franse maarschalk uit de Eerste Wereldoorlog. Dit ras kan ook op koelere plaatsen worden geteeld. De houtrijping is zeer goed, waardoor ook de vorstweerstand hoog is. Marechal Foch wordt tegenwoordig voornamelijk verbouwd in de koelere regio’s van de Verenigde Staten. Marechal Foch geeft een zeer donkere wijn.

De afdronk is soms wat kort, maar kan worden verbeterd door assemblage met andere wijnen. De wijn van de Marechal Foch wordt in het algemeen iets minder goed beoordeeld dan die van de Leon Millot. Beiden hebben soms, vooral bij matige rijpheid en lange pulpgisting, een licht ‘hybride’-aroma. Het aroma van de Marechal Foch kan worden omschreven als licht kruidig, fruitig met aroma's van bessen en kersen. De smaak is afhankelijk van de vinificatie fruitig tot stevig.

Regent is het meest aangeplante blauwe druivenras in Nederland. Door zijn vroegrijpheid is Regent onder Nederlandse omstandigheden goed te telen en worden de druiven elk jaar (ook in slechte zomers) voldoende rijp voor de wijnproductie.

De druiven zijn eind september/begin oktober rijp en geven middelgrote trossen met middelgrote vruchten. Daarnaast kent Regent een behoorlijke resistentie tegen twee belangrijke schimmelziekten: echte meeldauw en valse meeldauw. Regent heeft een volle donkerrode kleur en een kruidig karakter. Het aroma is fruitig en doet denken aan bosvruchten.